Coșul este gol
Ce stim pana acum despre siguranta elichidelor
Tigara electronica este promovata ca fiind noua alternativa mai sigura la fumatul traditional. De aceea, acest lucru a starnit interesul celor care doresc sa renunte la obiceiul nociv de a fuma tutun. Nimeni nu contesta faptul ca tigara electronica este mai sigura, dar daca urmaresti stirile din intreaga lume, ai auzit, probabil, ca nu exista suficiente studii in domeniu pentru a verifica daca vaporii tigarilor electronice sunt cu adevarat siguri sau nu. Totusi exista studii pe termen mediu, dat fiind faptul ca deja au trecut 10 ani de cand tigarile electronice exista iar aceste studii intaresc ideea ca nu exista nici pe departe pericolele pe care le genereaza tigarile clasice.
Chiar daca unii ar putea spune ca exista efecte nocive, expertii in domeniu sunt de parere ca tigara electronica este mult mai sigura decat tigarile obisnuite, chiar au emis un procent de 99% mai putin daunatoare. In momentul de fata, mijloacele stiintifice de care dispun cercetatorii nu pot demonstra cu acuratete ce efecte pe termen lung are vaparea sau mai exact, ce efecte poate avea asupra organismului inhalarea vaporilor de elichide.
E-lichidele sunt substantele care se incalzesc pentru a crea vapori intr-o tigara electronica, alcatuite din ingrediente disponibile de multi ani spre consum, ingrediente ce nu sunt periculoase pentru organism. Prin analizarea fiecarei componente care se regaseste in elichide, poti descoperi care ar putea fi efectele pe termen lung ale folosirii tigarii electronice.
Ingredientele elichidelor
Elichidele reprezinta o combinatie extrem de simpla de ingrediente: apa, nicotina (in concentratie foarte mica), propilen glicol (PG) si arome alimentare. Nu toate elichidele au in componenta propilen glicol, unele avand ca baza, glicerina vegetala (VG), iar in altele se foloseste o combinatie a celor doua, in functie de tipul de vapori pe care utilizatorul doreste sa ii inhaleze. Fiecare ingredient utilizat are mai multe aplicatii in industria de consum, asa ca vom analiza fiecare ingredient separat, pentru a vedea daca exista suficiente informatii cu privire la potentialele efecte pe termen lung pe care le poate produce inhalarea acestor ingrediente. Ca urmare, vom avea o imagine mai clara, de ansamblu, asupra modului in care utilizarea tigarii electronice pe termen lung ne poate afecta organismul.
Efectele nicotinei
Toata lumea stie cat de periculoasa este inhalarea fumului de tigara, aceasta fiind metoda principala prin care fumatorii isi asigura necesarul de nicotina in organism. Este foarte greu de estimat cat de periculoasa este, de fapt, nicotina. Tocmai de aceea s-au realizat studii care sa raspunda la aceasta intrebare.
Este binecunoscut faptul ca nicotina da dependenta fumatorilor, de aceea ei continua sa aiba acest obicei nociv pentru sanatatea lor. Cu toate acestea, cercetatorii afirma ca dependenta ar fi singurul minus al nicotinei. Un studiu realizat in anul 1996 a confirmat aceasta teorie folosind cobai care au inhalat nicotina pura. (Nu exista studii pe aceasta tema realizate folosind oameni, din motive legate de etica crearii unei astfel de dependente in mod voit). Dupa teste amanuntite, cercetatorii au ajuns la concluzia ca studiul lor nu indica vreun un efect nociv al nicotinei atunci cand este administrat prin inhalare in forma sa pura.
"Trebuie sa incetam sa defaimam nicotina", a declarat Ann McNeill, profesor in cadrul colegiului Kings din Londra, specializata in dependenta de tutun. McNeill este un membru recunoscut al comunitatii anti-fumat, care a fost implicata in mai multe studii cu privire la tigari electronice. Ea si-a dedicat cariera cautand diferite moduri de a ajuta oamenii sa renunte la fumat. Nicotina, crede ea, este o substanta mult mai putin daunatoare decat crede populatia si poate fi un instrument eficient pentru renuntarea la fumat, desi creeaza dependenta.
Totodata, nicotina ar putea avea chiar si unele beneficii pentru sanatate. Cei care fumeaza sau care mesteca au semnalat un grad mai mare de concentrare si inclusiv acest aspect poate veni in ajutorul vaperilor.
De asemenea, studiile au relevat faptul ca nicotina nu numai ca ajuta la prevenirea bolii Alzheimer, ea poate imbunatati functionarea creierului pentru cei care deja sufera de dementa.
Efectele propilen glicolului (PG)
Propilen glicolul (PG) este o substanta sintetica lichida, incolora, inodora si fara gust, a carei incalzire produce vapori. Food and Drug Administration (FDA) a clasificat propilen glicolul ca fiind un aditiv care este sigur, putand fi utilizat in produse alimentare.
Gratie calitatilor sale de absorbtie, PG este folosit ca solvent pentru arome si pentru colorantii alimentari. De asemenea, PG este utilizat pentru a crea fum artificial folosit in exercitiile de simulare ale pompierilor sau in productii teatrale sau chiar in cluburi.
In ultimii 70 de ani, au tot existat intrebari cu privire la siguranta inhalarii propilen glicolului, deoarece initial a fost administrat in spitale, ca o completare la tratamentele pentru afectiuni respiratorii.
In prezent, utilitatea sa este evidenta, PG regasindu-se in foarte multe produse, de la inghetata pana la lichid anti-inghet. PG este un simplu ingredient prezent in elichide, care pe cont propriu, prezinta riscuri minime, daca nu inexistente.
In anul 1940, cercetatorii au realizat un studiu care a demonstrat faptul ca, atunci cand este inhalat, propilen glicolul nu are efecte nocive asupra organismului.
Un alt studiu realizat in 1978 a confirmat acelasi lucru. Mai mult decat atat, s-a descoperit faptul ca propilen glicolul inhalat poate fi un puternic aliat impotriva pneumoniei si a altor boli respiratorii.
Efectele glicerinei vegetale
In momentul de fata, exista foarte putine informatii cu privire la efectele glicerinei vegetale, mai ales cu privire la inhalarea acesteia.
Spre deosebire de PG, care a fost folosit in tratamente alte bolilor respiratorii, glicerina vegetala a avut mai putine utilizari ce presupun inhalarea ei, fiind folosita mai mult ca un inlocuitor a PG in elichide de catre cei care doresc un ingredient mai natural. In plus, vaperii declara ca VG produce vapori mai puternici, ceea ce se cauta in randul celor care folosesc tigara electronica.
Din datele care exista in prezent, glicerina vegetala este o substanta sigura, incolora si inodora, obtinuta din uleiuri vegetale, precum cel de palmier, de soia sau de nuca de cocos. Glicerina vegetala are multe utilizari, regasindu-se cel mai des in componenta produselor cosmetice, a lotiunilor si a tincturilor din plante.
De asemenea, consumul glicerinei vegetale este lipsit de riscuri, aceasta fiind produsa din mai multe tipuri de fructe si legume, produse lactate si multe altele.
Glicerina este una dintre cele mai benigne lichide organice cunoscute de om. Acesta este motivul pentru care este folosit in atat de multe produse. Multiple evaluari de specialitate confirma siguranta folosirii VG intr-o ampla varietate de domenii si demonstreaza ca nivelul sau de toxicitate este minim, VG fiind potrivita pentru consum, aplicare la nivelul pielii si inhalare.
Din moment ce glicerina vegetala este considerata a fi o substanta sigura, nu au fost realizate studii ample pentru a determina siguranta utilizarii sale in cazul vaparii, deoarece pare extrem de putin probabil ca o substanta naturala sa prezinte riscuri pentru sanatatea vaperilor.
Efectele aromelor folosite in elichide
Aroma este variabila cea mai predominanta dintre ingredientele elichidelor. Cuvantul "aroma" este folosit de multe ori in descrierea listei de ingrediente, lasand loc de interpretari. Aromele, desi aprobate de FDA pentru consum, nu sunt neaparat testate din punct de vedere al sigurantei inhalarii lor. Asta nu inseamna ca aromele folosite in elichide sunt nocive pentru organism. Din contra, consumul lor nu a fost niciodata interzis sau criticat de catre specialistii in domeniu.
In ultimii ani, companiile care produc arome pentru elichide s-au axat pe obtinerea acestora din ingrediente cat mai naturale, cum ar fi fructele, pentru a nu pune in pericol sanatatea vaperilor.
Exista in dieta noastra zilnica ingrediente pe care le consumam in mod regulat, dar care nu sunt sanatoase pentru noi atunci cand le inhalam. Un bun exemplu in acest sens este faina, demonstrandu-se faptul ca inhalarea acestui praf provoaca crize de astm, bronsita cronica si modificari ale functiilor pulmonare.
Insa nu este si cazul aromelor folosite in elichide, al caror consum nu este privit cu scepticism de catre cercetatori, motiv pentru care nici nu s-au realizat studii ample pe aceasta tema. Procentul de arome folosit in lichidul pentru tigara electronica este infim si deloc nociv, comparativ cu aromele chimice folosite in tigarile clasice. In cazul elichidelor, procentul este de 1 % sau 2 %, pe cand in tigara clasica aromele chimice folosite depasesc procentul de 8,5 %.
Concluzie
Nimeni nu poate afirma ca stie totul despre siguranta tigarilor electronice si a elichidelor, in ciuda faptului ca atat tabara pro cat si cea contra afirma acest lucru. Istoria ne-a demonstrat faptul ca atunci cand credem ca stim totul in legatura cu un anumit subiect, de obicei fie ne inselam, fie suntem indusi in eroare.
Ar trebui sa tinem cont de faptul ca in urma cu doar 500 de ani, cele mai luminate minti de la acea vreme credeau ca Pamantul este perfect plat, acest fapt reprezentand doar o farama din istoria planetei noastre. De asemenea, doar dupa extrem de multi ani de la aparitia tigarilor clasice pe piata, oamenii au inceput sa isi dea seama de efectele nocive pe care fumatul il are asupra sanatatii lor.
Tehnologia a evoluat foarte mult, iar informatiile sunt livrate catre noi cu "viteza luminii". Atunci cand vrem sa aflam raspunsuri cu privire la anumite subiecte, vrem sa le aflam rapid, insa uneori trebuie sa asteptam pentru a vedea ce se petrece cu privire la acel subiect. Ne putem folosi de uneltele care ne sunt date si de dovezile stiintifice pentru a descifra cele mai probabile concluzii si rezultate.
Dupa nenumarate studii pe aceasta tema, se pare ca toate ingredientele folosite in elichide sunt sigure, fara a avea efecte nocive asupra sanatatii vaperilor, asadar putem afirma cu incredere ca alaturarea acestor ingrediente nu va afecta sanatatea celor care folosesc tigara electronica. Pana cand cercetatorii in domeniu nu vor studia amanuntit efectele folosirii elichidelor pe termen lung, tigara electronica ramane cea mai buna alternativa la fumatul clasic pentru toti cei care vor sa se lase de fumat sau sa adopte o alternativa mai sanatoasa.