Noutăți :: Primul studiu romanesc atesta eficacitatea tigarii electronice -

Comanda telefonica: 0722.508.666

Primul studiu romanesc atesta eficacitatea tigarii electronice


tigara electronica studiu romania

Tigara electronica a fost si inca este subiectul multor controverse, chiar daca majoritatea studiilor efectuate peste hotare, de cercetatori renumiti, pentru a testa efectele acesteia, au demonstrat faptul ca tigara electronica este o varianta mult mai sigura pentru sanatate decat tigarile clasice. 

Si Romania a initiat o astfel de cercetare despre efectele tigarii electronice, prin intermediul Dr. Cristina Achim, impreuna cu grupul de cercetare „Optica si Laseri in Stiintele Vietii, Mediu si Tehnologie”, din Departamentul Laseri, Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei din Magurele/Ilfov.

Scopul principal al acestui studiu condus de cercetatorii romani a avut ca miza analizarea etilenei din respiratia a doua categorii de dependenti de nicotina – cei care folosesc tigara electronica vs. cei care folosesc tigari din tutun – cu ajutorul unui aparat ultrasensibil, care detecteaza concentratiile acestei substante.  

 

De ce este atat de importanta etilena in studierea efectelor tigarilor electronice

Etilena este un gaz incolor, cu miros slab, aproape nedectabil si cu o densitate mult mai mica decat aerul, care apare ca o consecinta a stresului oxidativ cauzat de fumat.

Pe de alta parte, stresul oxidativ este cauzat de un dezechilibru continuu intre productia de oxigen si capacitatea organismului de a se detoxifia cu rapiditate de reactivii intermediari sau de a repara cu usurinta prejudiciile aduse, cu ajutorul unei actiuni constante a energiei metabolice. 

Practic, cand fumam o tigara, in interiorul organismului se produce un stres oxidativ, care afecteaza celulele, lipidele, proteinele si chiar ADN-ul. 

 

Ce a presupus studiul despre tigari electronice

Acest studiu a presupus prelevarea unor probe de aer de la subiectii fumatori de tigara electronica si traditionala, care au fost apoi analizate fotoacustic pentru a studia concentratiile de etilena din respiratia fiecaruia in parte. Pentru precizia primului studiu romanesc pentru evaluarea efectelor tigarii electronice, s-au ales participanti care au vapat/fumat aceeasi cantitate de nicotina. 

Colectarea aerului expirat de fiecare vaper/fumator s-a realizat cu aparatul fotoacustic, imediat dupa ultimul puf dintr-o tigara cu tutun (aceeasi marca de tigari, pentru a evita variabilitatea in compozitia fumului), respectiv a vaporilor de tigara electronica.

Astfel s-au constat urmatoarele variatii la fumatorii de tigari din tutun:

  1. nivel crescut de etilena
  2. existenta unui stres oxidativ crescut.
     

Aceste valori au fost date de faptul ca in fumul de tigara se regasesc doua surse diferite de radicali liberi: din gudron si din gazul produs dupa ardere. 

 

In ceea ce priveste participantii care au folosit tigari electronice, efectele au fost urmatoarele:

  1. stare de stres oxidativ mai mica
  2. vaporii proveniti de la tigara electronica contin mai putini radicali liberi decat fumul de tigara
  3. alternativa mai putin nociva fata de tigarile traditionale

 

Valorile cu privire la efectele tigarii electronice s-au datorat faptului ca lichidele sunt realizate doar din propilen glicol sau/si glicerina vegetala, nicotina si substante chimice aromatizante, care sunt vaporizate si inhalate.

 

Concluzie

Si cercetatorii romani au relevat ca fumatul are un efect direct proportional cu oxidarea celulara (prin stres oxidativ). 

Radicalii liberi produsi de organismul pot crea o stare de oxidare la nivel celular, care poate  fi tinuta sub control de sistemul antioxidant natural al organismului. Daca acest sistem protector nu mai face fata, radicalii liberi incep sa atace celulele sanatoase si ADN-ul celular. 

 

Trecand pe o tigara electronica, acest stres oxidativ este mult mai mic, datorita:

  1. scaderii cu 80% a cotelor de toxicitate
  2. scaderii cu 50% a nivelul de substante toxice, precum gudronul si acroleina
  3. reducerii cu 50% a tensiunii sistolice (in cazul persoanelor cu probleme)
  4. ritmului respirator care revine la nivel normal
  5. scaderii nivelului de colesterol – pentru ca nu se depune pe artere, asa cum se intampla in cazul tigarii cu tutun
  6. imbunatatirii circulatiei sanguine.
În curs de procesare...