Coșul este gol
Din 16 martie, gata cu fumatul! E momentul sa treci pe tigara electronica!
Din 16 martie, fumator inrait, e momentul sa iti iei ADIO de la fumatul in spatiul public, odata cu adoptarea Legii Anti-fumat. Asa ca va trebui sa pui in balanta mai bine dezavantajele pe care ti le va aduce tigara cu tutun si avantajele unei tigari electronice.
Cu alte cuvinte, mai ai putin timp de gandit daca vei sta acasa pentru ca localurile vor trebui sa respecte strict legea anti-fumat, fie alegi sa treci pe tigara electronica pentru a putea frecventa locurile pe care le iubesti. In caz ca nu stiai, noua lege anti-fumat interzice tigara electronica doar in mijloacele de transport in comun si in locurile de joaca pentru copii. Cu alte cuvinte, vei putea sa folosesti tigara electronica aproape in toate locurile pe care le frecventezi.
Tigara electronica este o varianta pe care trebuie sa o iei in considerare, mai ales ca tot mai multi medici au ajuns la concluzia ca este foarte eficienta in renuntarea la fumat. Mai mult, incepand cu luna ianuarie a acestui an, medicii de familie din Marea Britanie o compenseaza, odata cu intrarea in vigoare a unei legi emise de Ministerul Sanatatii din Regat prin care se incearca inlocuirea unui obicei nociv cu unul mai putin daunator.
Si, daca nu stiai, lista beneficiilor unei tigari electronice continua, mai ales ca un renumit medic grec, dr. Konstantinos Farsalinos, medic cardiolog de la Universitatea din Catania si director la Insitutul de Medicina Interna si Cardiologie, a stabilit ca trecerea pe tigara electronica reduce riscul de boli cardiovasculare si accidente vascular-cerebrale cu pana la 50% fata de tigarile obisnuite. La baza afirmatiilor sale sta ultimul studiu facut pe 20 de fumatori de tigari din tutun, carora le-a verificat tensiunea arteriala inainte si dupa ce au vapat. Asa a reusit sa constate o scadere de peste 50% a tensiunii arteriale sistolice, dupa reducerea numarului de tigari din tutun sau a celor care au trecut pe tigara electronica.
Dar sa revenim la ce te doare ca fumator
Daca despre tigarile electronice legea antifumat prevede doar ca sunt interzise in mijloacele de transport in comun si la locurile de joaca pentru copii, fumatul de tigari cu tutun este aspru interzis in baruri, restaurante, cafenele. Iar daca te arde buza, vei iesi afara daca vrei sa fumezi. De ce? Pentru ca legea antifumat stipuleaza interdictia de a fuma in orice “spatiu public inchis care este format din minimum doi pereti si un acoperis, indiferent de natura lor, fie ca sunt constructii temporare sau permanente”.
Fumatul va putea fi permis, potrivit legii noi, in doua tipuri de spatii publice inchise, si anume in aeroportul international, unde exista posibilitatea amenajarii de spatii pentru fumatori, precum si in celulele de maxima siguranta din penitenciare, adica in celulele unde exista cate un singur detinut.
Te poti bucura de viciu doar in urmatoarele situatii:
- in fata restaurantului, pe terasa - daca este spatiu amenajat
- in masinile personale, doar daca nu sunt copii
- la concerte in aer liber – daca sunt locuri special amenajate si nu exista compertimentari
- pe plajele deschise
- in parc
- in restaurante care nu incalca norma de 2 pereti si un tavan
- pe balconul personal.
Amenzi uriase daca nu respecti legea
Aceasta lege mentioneaza amenzi intre 100-500 de lei pentru persoanele fizice care nu respecta legea si nu ar trebui sa te surprinda daca vei primi amenda de la Politie sau Politia Locala. in cazul persoanelor juridice, al proprietarilor de localuri, amenzile sunt intre 5000-15.000 lei, chiar cu posibilitatea suspendarii activitatii. Dar in cazul lor, amenzile vor fi date de ANPC.
Asadar, fumatul este interzis in urmatoarele locuri:
- in statiile acoperite cu 2 pereti
- pe stadioane
- in preajma locurilor de joaca pentru copii
- in taxi
- in curtea spitalelor
- la metrou
- in fata marilor magazine
- pe balcoanele birourilor cu 2 pereti si tavan
Asadar, mai ai doar 45 de zile sa te decizi. Fie alegi tigara electronica, fie intri in lupta de-a soarecele si pisica in cazul tigarii traditionale. Pune in balanta beneficiile fiecareia si fa o schimbare de care sanatatea ta va fi multumita.