Coșul este gol
Medicii din Marea Britanie recomanda tigara electronica fumatorilor
In ultima vreme, tot mai multi medici indeamna persoanele fumatoare sa utilizeze tigari electronice. Expertii in sanatate recurg la acest gest incurajati de ultimele studii in domeniu, care demonstreaza foarte clar ca tigarile electronice sunt mult mai bune decat cele clasice, deoarece expunerea la substante toxice ca acroleina si monoxidul de carbon este mult mai mica. In plus, tigarile electronice ii pot ajuta pe dependentii de nicotina sa renunte la acest viciu, datorita concentratiei diferite de nicotina din elichide, pe care o pot scadea treptat, pana la 0.
Ultima cercetare in domeniul tigarilor electronice a fost realizata la Institutul de Medicina Preventiva, din cadrul Universitatii Queen Mary, din Londra. In urma studiului britanic, publicat in jurnalul medical Cancer Prevention Research, s-a ajuns la concluzia ca fumatorii, care renunta la tigarile traditionale si le inlocuiesc cu tigarile electronice, reduc semnificativ substantele toxice din organism, iar riscul de dezvoltare a bolilor pulmonare si nu numai scade drastic. (http://cancerpreventionresearch.aacrjournals.org/content/8/9/873.abstract?sid=b9f5dc4a-f18e-4c85-ba6e-c2e8dbd84f00).
Autorii acestei cercetari au selectat 40 de fumatori, de aproximativ 40 de ani, care doreau sa se lase de fumat, dupa cateva tentative nereusite in trecut si le-au oferit tigari electronice pentru a-si satisface dependenta de nicotina. Inainte cu o saptamana de inceperea studiului, oamenii de stiinta au masurat monoxidul de carbon din respiratia acestora, apoi au repetat gestul in ziua in care persoanele implicate au trecut pe tigari electronice, dar si dupa 4 saptamani. Acelasi tipar s-a folosit si in cazul depistarii expunerii fumatorilor la acroleina, de aceasta data prin recoltarea de urina.
Dintre cei 40 de participanti la studiu, 33 inca utilizau tigara electronica dupa cele 4 saptamani. Conform studiului, 16 dintre acestia, care au utilizat in timpul experimentului doar tigara electronica, au fost expusi cu 80% mai putin la monoxidul de carbon si la acroleina, iar alti 17, care au folosit tigara electronica in acelasi timp cu tigarile clasice, au redus cu 52% expunerea la monoxid de carbon si cu 60% la acroleina.
Hayden McRobbie, de la Institutul de Medicina Preventiva, din cadrul Universitatii Queen Mary, din Londra, care a coordonat aceasta cercetare stiintifica, a ajuns la concluzia ca tigarile electronice folosite alternativ cu cele clasice imbunatatesc considerabil starea de sanatate a fumatorilor, dar ca adevaratele beneficii survin doar dupa ce acestia trec definitiv pe tigara electronica. „Persoanele care fumeaza trebuie sa stie ca, imediat ce incep sa foloseasca tigarile electronice, sunt mai avantajati din punct de vedere al sanatatii, a precizat profesorul de interventii in sanatate publica pentru agentia de stiri Reuters.
De-a lungul timpului, datorita popularitatii tot mai mare a tigarilor electronice la nivel mondial, au existat interese din partea industriei de tutun, a celei farmaceutice, dar si a guvernelor care incaseaza bani seriosi la buget din accizele la tigari, sa creeze o publicitate negativa acestor produse. S-a scris foarte mult despre toxicitatea tigarilor electronice, insa niciun articol nu a avut la baza vreun studiu serios. De cele mai multe ori, informatiile negative despre aceste produse au fost propagate cu rea intentie, insa si din nestiinta. Insa, pe masura ce tot mai multe centre de cercetare prestigioase au studiat tigarile lectronice, au ajuns la concluzia ca utilizarea acestora este mult mai putin nociva decat cea a tigarilor clasice.
Fumatorii traditionali sunt foarte afectati de monoxidul de carbon emis de tigara care arde. Odata inhalat, acesta descreste cantitatea de globule rosii din sange, iar acest lucru este responsabil de ingrosarea arterelor. De aici si pana la infarcturi sau accidente vasculare cerebrale nu mai este decat un pas. In plus, acroleina, o alta substanta extrem de periculoasa, distruge cilii, cu rol de protectie a plamanilor si a tractului respirator, iar fumatorii sunt expusi la numeroase boli pulmonare si alte maladii grave.
Dr. Riccardo Polosa, seful centrului de cercetare a tutunului, de la Universitatea din Catania, in Italia, este si el un sustinator al tigarilor electronice, in detrimentul celor traditionale si a primit cu satisfactie rezultatele studiului condus de Institutul de Medicina Preventiva, din cadrul Universitatii Queen Mary, din Marea Britanie.
Polosa considera ca fumatorii ar trebui sa treaca pe tigari electronice cat mai repede, pentru a reduce expunerea la substantele toxice extrem de periculoase, rezultate din arderea tutunului. „Acest studiu arata clar ca persoanele care fumeaza ar trebui informate ca tigarile electronice le ajuta sa nu se mai expuna la diverse substante poluante”, a mai precizat Riccardo Polosa pentru Reuters.